‘Reiter SS niet vervolgd vanwege lidmaatschap Prins Bernhard’
8 januari 2016
Wilt u het totale referendum?
29 maart 2016
Toon alles

Agenda: 21 april 2016 – Is de ene burger ook de andere?

Is de ene burger ook de andere? Deze en andere kwesties worden op deze speciale editie op donderdag 21 april 2016 van Spui 25, mede georganiseerd door Stichting De Republikein, belicht door Mathieu Segers en Jeremy Bierbach.

Over Europees en nationaal burgerschap

Met het Verdrag van Maastricht werd in 1992 het Europees burgerschap ingevoerd. Sindsdien maakte het een stormachtige ontwikkeling door, maar voor het publiek bleef het concept een grote onbekende. Wat is de reden van zijn invoering en welke rechten zijn eraan verbonden? Verplicht het ook tot iets? Staat het niet vooral ten dienste van een kleine elite? Hoe verhoudt het zich tot het nationale burgerschap van de lidstaten, waaraan het gekoppeld is? Volgens de hoogste rechter van de Europese Unie, het Hof van Justitie, dient Europees burgerschap de primaire hoedanigheid van de burgers van de lidstaten te worden. Zal het Europees burgerschap het nationale burgerschap vervangen?

Deze en andere kwesties worden op deze speciale editie van Spui 25, medegeorganiseerd door Stichting De Republikein, belicht door Mathieu Segers en Jeremy Bierbach. Mathieu Segers is als hoofddocent verbonden aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in heden en verleden van de EU. Van zijn hand verscheen in 2013 het zeer lovend ontvangen Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden. Jeremy Bierbach is advocaat bij Franssen Advocaten te Amsterdam en in zijn praktijk dagelijks bezig met EU burgerschapskwesties. Hij promoveerde in 2015 aan de Universiteit van Amsterdam op een rechtsvergelijkende studie van de ontwikkeling van Amerikaans en EU burgerschap, Frontiers of Equality.

Het muzikale intermezzo bestaat uit een deel uit Please don’t bring lemons, een hommage van de Tsjechisch-Amerikaanse jazzpianist Emil Viklicky aan Václav Havel, op tekst van de schrijver en ex-president van Tsjechoslowakije zelf.Watch movie online John Wick: Chapter 2 (2017)

Donderdag 21 april 2016, 17.00 uur
Universiteit van Amsterdam
Spui 25
Amsterdam