Column Hans Maessen: Impeach de Koning!

in Artikelen

Als in de late uurtjes van de avond er niets meer op de tv is, schakel ik graag naar CNN. Daar ben ik dan getuige van de ontwikkelingen rond de impeachment-procedure die president Trump overkomt. Trump heeft zijn presidentiële macht misbruikt om via de president van Oekraïne belastend materiaal te verkrijgen over Joe Biden, zijn naaste concurrent in de komende verkiezingen. Dat soort machtsmisbruik kan leiden tot zijn aftreden. We moeten afwachten of dit gaat gebeuren, maar als Nederlandse republikein zou je willen dat wij ook zo’n procedure in onze Grondwet zouden hebben om onze koning af te zetten bij wangedrag.

Maar de monarchie is zo diep verstrengeld met onze Grondwet dat je in Nederland alleen een koning kan afzetten door de hele Grondwet grondig te wijzigen. Volgens Johan Remkes, een stijve conservatief-liberaal, is het gemakkelijker ‘de wetten der zwaartekracht te wijzigen dan de Nederlandse Grondwet’.

Een monarch is ook maar een mens, die open kan staan voor de verleidingen van geld, macht, nepotisme, seks en alles wat de wereld zoal te bieden heeft. Kijk maar naar de Britse prins Andrew, nu tot over zijn oren betrokken in het duistere schandaal rond de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein. De prins zou rond de eeuwwisseling tot de kring van gefortuneerde mannen hebben behoord die gebruik maakten van de door Epstein gefaciliteerde seksuele diensten van minderjarige meisjes. De affaire is voor Epstein, die op hoogst mysterieuze wijze zelfmoord pleegde in zijn cel, inmiddels teneinde, maar de prins heeft het er op dit moment heel erg moeilijk mee. Een ander voorbeeld van koninklijk wangedrag werd geleverd door de koning van Thailand, die zijn recent benoemde maîtresse onlangs weer bij het grofvuil zette. Of de kroonprins van Saoedi-Arabië, die er lustig op los moordt.

Een fatsoenlijke impeachment-procedure hoort bij een democratie. Zo hoeft een misstap van een staatshoofd niet tot een constitutionele crisis te leiden, juist omdat die constitutie voorziet in een procedure om dat op te lossen.

Nu is onze Willem, voor zover wij dat kunnen zien, wel een redelijk brave koning. Maar wat betreft vermogensdelicten denk ik dat een impeachment een goede kans van slagen zou hebben. Hij vangt dubbele inkomsten voor zijn meubeltjes, declareert verkeerd, maakt misbruik van hem ter beschikking staande gebouwen en voertuigen, verkoopt staatseigendom voor eigen gewin, enzovoort. Iedere andere burger dan de koning zou voor dergelijke vergrijpen gegarandeerd voor schut gaan.

Er zijn maar twee manieren om een republiek in Nederland te bewerkstelligen. De ene is met de woorden van Rudi Dutschke een ‘Marsch durch die Institutionen’, en de tweede is een revolutie. Ik denk dat de geschiedenis niet aan dat tweede model kan ontkomen. Hadden we maar een impeachment-artikel in onze Grondwet.

Hans Maessen is voorzitter van het Republikeins Genootschap

Meer weten over Meubeltjes-gate? Luister naar de Podcast van Bart Gruson voor tijdschrift De Republikein, i.s.m. het Republikeins Genootschap.

Go to Top