Professor Karel maakt een Kerstmenu

Tekst & illustratie: Sjoerd de Jong

Het zijn donkere dagen, beste lezer, en gelooft u me: nee, er is geen licht aan het eind van de tunnel. We gaan in het nieuwe jaar nóg meer duisternis tegemoet, als de Grote Reset over ons wordt uitgerold.

Om die toch enigszins het hoofd te bieden, openbaar ik de trouwe lezers van mijn avonturen graag het tot nog toe alleen in kleine kring bekende Professor Karel Kerstrecept, dat ik met mijn inner circle van vertrouwelingen al enkele decennia gebruik om op krachten te blijven in tijden van crisis.

Het is een eenvoudig doch voedzaam recept, waar u uiteraard, zoals bij mijn journalistieke producties, wel uw hoofd bij dient te houden. De minste fout of vergissing kan fatale gevolgen hebben!

Om deze eerlijke, niets verhullende maaltijd te bereiden heeft u slechts enkele eenvoudige keukenattributen nodig (met name een gietijzeren pan) alsmede een beperkt aantal ingrediënten en een aantal markante karaktertrekken. Let op: persoonlijkheid is alles, ook in de keuken!

 

Voor de bereiding van Professor Karels Complotkalkoen heeft u nodig:

1 kalkoen

1,5 liter water

100 g zeezout

0,5 liter paranoia

4 ons rancune

15 g vers gesneden argwaan

1 eetlepel krokodillentranen

½ eetlepel jaloezie

200 g ongezouten achterdocht

100 ml honing

1 rol stralingwerende folie

 

U brengt het water mét de paranoia aan de kook in een ruime pan; voeg het zeezout en de rancune toe en roer het geheel goed door. Intussen wrijft u de kalkoen in met de ongezouten achterdocht (goed glad strijken, er mag niets van zichtbaar blijven!) en de krokodillentranen. Laat de kalkoen daarna twee uur in de oven (180 graden), afgedekt met stralingwerende folie.

Wanneer de paranoia goed is opgelost in het water, laat u dit nog een half uur op een laag pitje borrelen. Voeg daarna de vers gesneden argwaan toe (doe dit niet te vroeg, dat interfereert slecht met de paranoia). Los de jaloezie op in de bouillon, die geeft nét die extra scherpte. Van belang is wel dat u de juiste temperatuur handhaaft; niets mag overkoken!

Neem de kalkoen uit de oven en overgiet deze ruimschoots met de ingedampte paranoia-bouillon. Pas op het laatst strijkt u de honing uit over de kalkoen, dat geeft die speciale, bedrieglijke smaak.

Serveer de kalkoen op een asbestvrije tafel, met grote brokken angst en vrees.

Professor Karel wenst u een samenzweerderig Kerstmaal!

 

PS: Vertrouwt u het resultaat niet geheel (let bijvoorbeeld op dat de rancune niet is gaan schiften), gelieve dan de kalkoen in de tuin vrij te laten dan wel na gedane zaken te verbranden.